În trecut perlele erau purtate doar de aristocrați și o să explic în continuare de ce. În ziua de azi lucrurile s-au schimbat și perlele sunt accesibile.
Perlele, spaniolii și continentul american
În secolul XVI vasele spaniole ridicau ancora din porturile din sudul Spaniei pentru a se întoarce, după mai multe luni, încărcate cu strălucire. Când aurul și argintul s-au terminat, spaniolii au continuat să aducă perle de pe continentul american. Astfel Europa a fost inundată cu micile sfere delicate.
Pentru europeni, perlele aduceau cu ele imaginea unei lumi mistice și a unui loc îndepărtat cu o geografie surprinzătoare, cu floră și faună exotice. Veneau împreună cu povești fantastice despre călătoria periculoasă peste Atlantic. În scurt timp perlele au devenit de nelipsit printre accesoriile reginelor. Erau folosite pentru bijuterii, dar și pentru decorarea rochiilor, mănușilor și pălăriilor. Portretele din această perioadă istorică, ce a urmat descoperirii Americii în care personajele poartă accesorii cu perle, sunt o dovadă a pasiunii pentru perle.
Perlele de cultură sunt accesibile, iar imitațiile din plastic nu sunt o opțiune
Perlele de cultură sunt accesibile în vremurile noastre. Există în continuare, în magazinele de lux perle foarte scumpe (cele cu simetrie perfectă, cu luciu uniform). Dar, În magazinele specializate se găsesc și perle de cultură care sunt nu sunt de cea mai înaltă calitate, dar incoparabil o alternativă mai bună decât plasticul. Perlele din plastic nu sunt o opțiune – se vede că sunt false, așa că vă încurajez să alegeți varianta naturală, care poate nu este perla perfectă, dar cu siguranță este mai frumoasă și mai de calitate decât o perlă de plastic.
Dacă îți plac bijuteriile discrete, atunci apelează cu încredere la cerceii cu o perlă de cultură. Fie că îi asortezi la jeans și cămașă, la costum sau la o rochie vaporoasă de vară cu imprimeu floral, cerceii pe ureche cu o perlă de cultură sunt o opțiune perfectă. Cum am mai spus mai sus, întotdeauna alege perlele naturale.
Cum să asortezi pandantive cu sidef
Dacă îți plac hainele în nuanțe neutre, atunci asortează cu încredere aproape orice pandantiv cu sidef. Nuanțele calde ale sidefului se vor integra natural, iar ținuta va fi una echilibrată. Trebuie să fii un pic atentă doar la modelul pandantivului și la imprimeul bluzei. Dacă bluza este uni, pandantivul nu are nicio restricție, poate să fie un pandantiv supradimensionat cu o floare sau unul ceva mai discret geometric. Însă dacă bluza are un imprimeu floral, alege un pandantiv mare. Unul mic s-ar pierde în modelul țesărurii. La fel de bine merge și un pandativ cu sidef sau perlă de cultră pe o bluză într-o culoare contrast, de exemplu pandantiv cu sidef, de dimensiune medie și top roz-intens, chiar fucsia, se va crea un contrast plăcut.
Inele cu perlă de cultură și sidef, idei de asortare
Partea bună este că inelele cu sidef și/sau perle de cultură se pot purta împreună. Lasa-ți liberă imaginația atunci când le alegi. Alege din cutia de bijuterii 3-4 inele mici și poartă-le împreună, chiar și pe același deget. Vrei crea propriul inel statement.
Sideful preia reflexiile din nuanțele hainelor, așa că în realitate se potrivește destul de ușor cu orice culroare. Sunt bijutieri care chiar creează bijuterii cu mai multe pietre semiprețioase diferite, printre care și sidef sau perle de cultură. De exemplu, un peridot verde intens este echilibrat într-un mod subtil de o perlă de cultură delicată. Fațetele peridotului proiectează străluciri pe suprafața catifelată a perlei, rezultând un joc magic de lumini. La fel de bine, relieful sculptat al unei camee de sidef poate fi pus în evidență de o ramă de mici granate.
Una dintre combinațiile preferate ale bijutierilor sunt perlele de cultură cu zirconiile cubice (CZ). Această combinație nu se bazează pe un contrast de culoare ca în cazul peridotului sau al granatelor. Zirconiile cubice albe și sideful sau perlele de cultură sunt pietre semirpețioase deschise la culoare, din registrul alb-sidefiu-crem. Însă se conturează un altfel de contrast, cel a translucenței, perla de cutlură este opacă, zirconiile cubice sunt translucide, iar atunci când metalul este argint, efectul este unul deosebit.
Cerceii cu perlă, o bijuterie atemporală
Chiar dacă par din trecut, la modă în perioada interbelică, adevărul este că cerceii cu o perlă pe ureche se pot purta le fel de bine și azi. Dacă preferi stilul minimalist, atunci acest model este perfect pentru tine. Dacă ești adepta stilului casual, atunci o idee inspirată este să asortezi cerceii cu o perlă pe ureche la o cămașă sau tricou și jeans. Însă dacă îți plac cerceii cu tortiță și o decorație, atunci opțiunile cu perlă de cultură sau sidef sun practic nelimitate. Acești cercei merg foarte bine asortați cu o rochie vaporoasă de vară.
Mici talismane din sidef sculptat, amintirea unui pelerinaj la Betleem
În alt colț de lume, la Betleem, pelerinii europeni obișnuiau achiziționeze bucățele de sidef ca amintire a călătoriei. Apoi în secolul XV călugării franciscani au venit cu ideea să trimită la Betleem artizani italieni care să să sculpteze piese mici din sidef pe care apoi pelerinii să le păstrreaze o viață întreagă ca amintire. Acest obicei continuă și azi, este o sursă de venit pentru localnici și generează locuri de muncă pentru femei.
Nu uita, perlele de cultură și sideful sunt materiale organice, produse de anumite moluște ca o metodă de apărare. Le includem în categoria pietrelor semiprețioase, nu pentru indicele de rezistentă, ci pentru proprietățile lor estetice. Bijuteriile cu sidef sau perle de cutlură sunt mai delicate decât cele cu ametiste sau granate. Citește întotdeauna cu atenție instrucțiunile care însoțesc bijuteria și astfel te vei putea bucura de ele o perioadă lungă de timp.
O perlă faimoasă, La Pelegrina
În istoria Europei au fost multe perle faimoase. De unele am aflat din texte, iar de altele din picturi. Una dintre aceste perle interesante este La Pelegrina (există și o alta, cu nume asemănător – La Peregrina și nu trebuie făcute confuzii). În acest articol voi povesti despre La Pelegrina, o perlă de mari dimensiuni, în formă de pară și cu un luciu aproape perfect. A fost descopertită la pe continentul american la sfâșitul secolului XVI. Evident, ca toate perlele deosebite din acea perioadă, a ajuns bijuteria regelui Spaniei, Filip al IV-lea. Acesta, cu toate că a îndrăgit-o mult și obișnuia să o poarte, a dăruit-o fiicei sale, Maria Tereza, viitoarea Regină a Franței. Călătoria perlei în Franța se încheie odată cu Revoluția Franceză. Astfel, La Pelegrina ajunge în posesia unui nobil rus și iar noi o întâlnim pictată în portretul Prințesei Zinaida Yusurpova în 1894. Apoi, o a doua revoluție schimbă traseul La Pelegrinei. În timpul Revoluției Bolșevice din 1917, proprietarul perlei, fiul prințesei din pictură, reușește să fugă în Elveția. Cum puteți să ghiciți, printre bijuteriile pe care a reușit să le ia cu el, a fost și cea în formă de pară din povestea noastră. Ultima urmă a Pelegrinei apare în 1953 când este vândută unui bijutier din Geneva. De atunci nu au mai apărut știri în presă despre La Pelegrina, însă putem să sperăm bijutierul elvețian are mare grijă de ea.
Perlele în 2021
În 2021 nu trebuie să fii prințesă sau regină să ai un pandantiv cu perlă naturală. Bineînțeles, că nu va fi la fel de mare ca perlele din colecțiile regale, dar asta contează mai puțin. Este important să porți bijuteriile cu drag și să te bucuri de ele.
Secretul bijuteriilor cu sidef și perle de cultură