Coș

Coș

Povestea mea, o viață inundată de bijuterii!

(timp de citire: 5 minute)

De mulți ani trăiesc printre bijuterii.

Inițial a fost un business de familie, pe care l-am preluat în 2005 de la părinți. Sunt Andreea-Ileana Popîrlan, iar Daisy Fay Jewels este mica mea afacere cu bijuterii din argint.

Povestea este una mai veche și a început chiar după Revoluția din ’89. Părinții mei au un prieten geolog, care ca orice geolog serios este pasionat de pietre semiprețioase.

După Revoluție au putut să călătorească liber în alte țări, iar în locurile pe care le vizitau împreună (India, Turcia, Tailanda) se uitau la pietre semiprețioase și mai ales la bijuterii cu geme. Le-au plăcut mult, așa că au dorit să le aducă cu ei acasă și să înceapă un business cu bijuterii. Eu eram în școala generală în acea perioadă și nu eram neapărat pasionată de broșe cu ametiste, cercei cu marcasite și inele cu perle, dar viața mea era inundată de bijuterii. Discuțiile din casă erau legate de calitatea pietrelor, modele, fluctuațiile prețului argintului la bursă, legislația care reglementează metalele prețioase și fără să vreau, cam pe la sfârșitul liceului ajunsesem „expertă” în bijuterii de argint cu pietre semiprețioase.

Magazinul

Și cum spuneam la început, în 2005, după ce am terminat Facultatea de Comerț am hotărât că vreau să continui business-ul și să aduc ceva nou. Am uitat să menționez că până atunci afacerea era una de distribuție și nu exista un punct de lucru. Părinții mei preferaseră sau așa se nimerise, să se ocupe de import și să facă distribuție către alte magazine. Mie mi s-a părut că ar fi util un punct al nostru de desfacere și am deschis magazinul, în apropiere de Piața Victoriei. Era o experiență nouă, cu provocări, dar și cu multe satisfacții. Puteam în felul acesta să analizez piața, să interacționez direct cu cumpărătorul.

Cine este Daisy Fay?

Următorul moment important în poveste a fost 2012. Am decis să scimb locația. În 2012 se încheiau lucrările în Centrul Vechi. După o lungă perioadă în care circulația în zona Lipscani se făcuse pe podețe de lemn și pe scânduri înguste pe lângă clădiri, zona se redeschidea publicului. În afară de noul punct de vânzare, am început și o incursiune în tainele comerțului online, lucru care s-a concretizat în crearea mărcii Daisy Fay. Daisy Fay este o tânără din romanul Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald. Este cochetă, interesantă și controvesată. Este cea care îi fură inima Marelui Gatsby. Dar în afară de aceste detalii, este important că acțiunea romanului și viața tinerei Daisy au loc în S.U.A.  înterbelică, perioadă dominată de estetica Art Deco și zgârie-nori, colorată, îndrăzneață și intens artistică, când totul era posibil. M-am gândit că așa sunt și bijuteriile pe care le aleg pentru magazin, eclectice. Un amestec echilibrat de modele florale, clasice, geometrice, minimale, statement, colorate, delicate, iar fiecare piesă în parte are o estetică proprie bine definită.

Istoria Artei și bijuteriile

În afară de partea tehnică, am simțit nevoia să am un exercițiu de analiză vizuală a obiectului artistic și am ales să urmez cursurile Facultății de Istoria și Teoria Artei (Unarte București). A fost o perioadă extraordinară în care, pe lângă trecutul artelor plastice, am cunoscut și arta contemporană românească. A fost o perioadă în care mi-am recalibrat imaginea despre artă, estetică și echilibru. A fost un prilej să îmi regândesc afacerea și mi-a pus multe întrebări. Una la care m-am tot gândit a fost: de ce ar alege cineva să cumpere o bijuterie de la mine? sau ce ofer eu față de alte magazine de bijuterii de argint? Răspunsul este: modul în care eu aleg. Este încă o afacere mică și mă implic direct în alegerea bijuteriilor. Selecția îmi aparține. Din multitudinea de bijuterii pe care le oferă furnizorii mei, sunt atentă să aleg în primul rând estetic. Au fost multe dăți când am ales modele care din punct de vedere comerical erau neeficiente, dar le-am ales pentru că erau piese absolut deosebite.

Ziua mea de lucru se desfășoară între bijuterii și piete semiprețioase.

Nu am o bijuterie preferată, dar pot să spun că îmi plac pietrele prețioase imperfecte, pentru că imperfecțiunea pietrelor semiprețioase este acea notă de individualitate pe care le-o dă natura. Când aleg bijuterii cu pietre mă uit la frumusețea defectelor pietrelor semipreţioase. Dintre pietrele semipreţioase, evident vorbesc de cele imperfecte, îmi plac cele translucide, pentru că mă fascinează efectul luminii, multitudinea de culori și intensitatea strălucirii.

Două experiențe diferite: boutique versus online

În boutique-ul din Lipscani încerc să aduc modele cât mai diverse. Aici de obicei clientele găsesc obiectele din care am cantități foarte mici, fie pentru că sunt colecții mai sofisticate sau pentru că sunt piese din colecțiile tecute, care au anumite particularități. Le invit pe clientele din București, când sunt prin Centrul Vechi, să teracă și pe la Daisy Fay. Boutique-ul este cu totul altă experiență față de mediul online. Clientelor  din alte localități, încerc să le ofer cât mai multe opțiuni. Colecțiile noi, apar primele pe website. Un obiect expus în mediul online trebuie să aibă imagini de calitate, cu detalii văzute din mai multe unghiuri. Întotdeauna sunt atentă să prezint sistemul de prindere al cerceilor și brățărilor. Scot în evidență și detalii cu particulațitățile bijuteriilor, nuanțele și tipul de șlefuire al pietrelor. Caracteristicile tehnice sunt cel puțin la fel de importante: gramajul, dimensiunile, denumirea pietrelor semiprețioase, tehnica în care este făcută bijuteria, țara de proveniență. Toate bijuteriile sunt însoțite de certificat de calitate, instrucțiuni de întreținere și sunt ambalate pentru cadou. Lucrez cu mai mulți firme de curierat rapid dar și cu Poșta Română. Alegerea îi aparține clientului. Sunăm și discutăm cu fiecare client și mai ales când sunt comandate inele, ne asigurăm că masura aleasă este într-adevar cea potrivită.

Ne adaptăm

Viața ne aduce întotdeauna surpize, iar noi ne adaptăm. Pandemia de COVID-19 ne-a schimbat tot, felul în care lucram, călătoream, învătam sau făceam cumpărături. Pentru Daisy Fay, COVID-19 a însemnat închiderea permanentă a magazinului din Lipscani și redirectionarea întregii activități pe online. Nu a fost ușor, mai ales după 15 azi de activitate în retail. Dar au fost și părți bune; inițial, de magazinul din Lipscani se bucurau doar clientele din București și cele în vizită în capitală. Însă clientele Daisy Fay sunt din toată țara. Am făcut un efort uriaș să fotografiem, să măsurăm și să descriem toate bijuteriile și în felul acesta să urcăm pe site absolut toate piesele din colecție. A durat ceva, dar acum am reușit și toate bijuteriile DaisyFay sunt accesibile pe online.

Sfat pentru cliente:

Iar acum, la final, sfatul meu pentru cliente: cu bijuteriile trebuie să te simți bine purtându-le. Daca nu, schimbă-le! Bijuteriile purtate și asortate, contribuie la imaginea noastră. Ne ajută să creăm acea persona pe care ne dorim să o arătăm la un moment dat în societate: femeie de afaceri puternică, decisă, sigură pe sine, femeie delicată, sensibilă, romantică sau femeie trendsetter. Bijuteria trebuie să ne dea încredere.

No Replies on

Povestea mea, o viață inundată de bijuterii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *