Coș

Coș

Malahitul

(timp de citire: 3 minute)

Nimic nu poate fi mai plăcut în zilele ploioase decât să-ți admiri colecția de bijuterii! Primite cu diverse ocazii, purtate la evenimente importante sau pur și simplu achiziționate după pofta inimii, micile accesorii reușesc să te încarce cu energie pozitivă, fie și numai privindu-le.

Deși o gamă variată de pietre semiprețioase stau la loc de cinste în caseta ta, malahitul, sare în evidență datorită culorii captivante pe care o are. Verdele său te cucerește și te face să-l inserezi în ținutele de zi cu zi.

Malahit – simboluri și semnificații

Denumirea de „malachit” provine din latinescul „molochitis” (de culoarea nalbei) care își are originea în limba greacă, μαλάχη (maláchē), malva, o plantă ale cărei frunze sunt un verde intens asemeni mineralului.

Malahitul are o istorie lungă, care a început cam pe la 4000 î.Hr., când era extras din minele Regelui Solomon. Egiptenii sculptau statui din malahit, dar și amulete sau talismane. Însă cea mai interesantă întrebuințare din trecut a malahitului a fost în producția cosmetică; malahitul era măcinat, iar praful obținut era folosit pentru coloritul pleoapelor.

Malahit – legendă

Legenda mineralului o are în prim plan pe zeița egipteană Hathor, care era întruchiparea feminității și a bucuriei. A fost, fără îndoială, una dintre cele mai importante zeițe ale panteonului egiptean. Zeiță a dansului, a muzicii și a dragostei, a fost venerată în special de femei.

Hathor este și zeița pământului și a bogățiilor acestuia. În peninsula Sinai, de exemplu, unde egiptenii aveau mine de turcoaz, cupru și malahit, Hathor era protectoarea acestora, fiind considerată „doamna malachitului”.

Imaginea zeiței Hathor era foarte populară în Egiptul Antic și apărea pe amulete și pe obiectele de uz feminin la care se atașau adesea pietre de malahit: oglinzi, sticluțe de parfum sau recipiente pentru cosmetice.

Malahit – tipuri

Malahitul este un mineral tipic de cupru ca rezultatul intemperiilor, de aceea apare frecvent în zonele de oxidație a zăcămintelor de cupru, ca azurit, fiind asociat cu cuprit și calcit.

Poate fi întâlnit sub formă de cruste, agregate sferice, globulare, noduli sau chiar mase compacte. A fost descoperit în cantități mari în Australia, Congo, Namibia, Zair, în munții Urali în Rusia, România, Ungaria sau Arizona – SUA. Este piatra națională a statului Chile.

În ceea ce privește variantele de culori, regăsim: verde crud, negru-verde, verde închis, nuanțele fiind dispuse în benzi și straturi fine paralele sau concentrice. Luciul  mineralului, poate fi: sticlos, mătăsos, translucid până la opac.

Piatra, are o duritate scăzută,  trebuie manevrată cu grijă, fără șocuri mecanice, fizice sau termice.

Malahit – idei de a-l purta

Ținutele frumos conturate de acest cristal exprimă: încredere, feminitate și curaj. Poate fi purtat în combinație cu alte culori, sau poate fi accentul cromatic dintr-un outfit all black. Iată câteva exemple:

Cerceii care conțin malahit, pot fi elementul central al vestimentației. Discreți, pot fi rotunzi sau ovali. Se pot prinde de lob printr-o tijă sau pot atârna liber punându-ți în evidență urechile. Pentru a putea fi ușor remarcați, poți să îți prinzi părul! Lumina soarelui le va oferi reflexii aparte, ceea ce îi va face și mai interesanți!

Brăţările, pot conține multe pietre mici de malahit, sau pot fi alcătuite din 4-5 piese mari și rame pentru susținere. Dacă brățara este subțire, se poate purta cu ușurință la rochii, bluze cu mânecă scurtă sau tricouri.

Inelele, de obicei au piatra ovală, șlefuită caboșon. Montura este una deosebită, cu multe prinderi care dau un aspect de broderie. Poate fi purtat pe inelar, dar și pe degetul arătător, arată minunat în ambele situații.

Colierele și pandantivele pot schimba radical statusul unei ținute! Poate transforma o ținută de zi, într-una de seară oferindu-i note fine de eleganță. Datorită culorii puternice a malahitului, colierul care-l conține poate fi accesoriu unic al outfit-ului.

Malahitul este purtat cu succes la birou zi de zi, dar și la cocktailuri ori la alte evenimente pline de eleganță. Bijuteriile cu această piatră semiprețioasă trebuie să reprezinte o opțiune clară atunci când vrei să-ți pui în valoare calitățile fizice!

Pentru idei, vezi noua colecție de bijuterii decotare cu malahit pe DaisyFay.ro!

No Replies on

Malahitul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *