Un albastru infinit. Acesta este gândul care îți trece prin minte, atunci când admiri bijuteriile cu lapis lazuli. Nu trebuie să ai diamante pentru a avea bijuterii frumoase! Te poate avantaja mai mult o bijuterie decorată cu pietre semiprețioase.
Lapis lazuli – simboluri și semnificații
Termenii care intră în alcătuirea denumirii „lapis lazuli”, provin din latină „lapis” – piatră, iar „lazulum” – albastru, ultramarin.
Se spune ca este una dintre cele mai vechi pietre de pe pământ, iar unele culturi străvechi prețuiau lapis lazuli mai mult decât aurul.
Menționat de obicei sub denumirea de lapis lazuli, lazuritul este cunoscut încă de acum 7.000 de ani când în piramidele egiptene oamenii puneau mici obiecte confecționate din această piatră.
A fost intens utilizat de babilonieni, care-l considerau piatră sacră, pentru că îi ghida pe oameni după moarte.
Pentru chinezii antici era un simbol al puterii, ei aveau multe talismane și statuete realizate din lazurit. Iar grecii și romanii au sculptat din acest mineral figurine, amulete și vase. L-au folosit ca sigiliu pentru autentificarea documentelor.
Acum aproape 2000 de ani Pliniu cel Bătrân a scris că lapis lazuli este „opac și stropit cu picături de aur”, sclipiri date de micii fulgi de pirită din componența mineralului. Aceasta piatră semiprețioasă combină albastrul cerului și strălucirea stelelor. În tradiția creștină timpurie, lapis lazuli era considerat piatra Fecioarei Maria.
În evul mediu lapis lazuli era folosit ca pigment pentru realizarea picturilor și miniaturilor, iar în Bizanț (sec al-X-lea), în bisericile din Georgia și Armenia stau mărturie sute de metri pătrați, acoperiți cu rezultatul pulberii acestui mineral.
Pentru români, lazuritul este asociat cu albastrul de Voroneț, nuanța obținută pe baza acestei roci.
Lapis lazuli – legendă
Sunt cunoscute mai multe legende care au în prim plan lapis lazuli. Una dintre acestea, spune că Regele Solomon a primit un inel de lapis lazuli de la un înger al Domnului, bijuterie care i-a permis să controleze legiunile de demoni pe care i-a folosit pentru a construi templul său măreț.
Lapisul este cunoscut și ca roca Zeiței Nut, Zeița egipteană a Raiului și Cerului care înghițea, în fiecare seară Soarele, pentru a-i da viață, din nou, în fiecare dimineață.
În mitologie, Lapis lazuli era piatra care o însoțea pe zeița Inanna în lumea de dincolo, dar și roca Zeiței Venus, Zeița iubirii la romani (Afrodita, Zeița Frumuseții și Dragostei la greci), cât și cea a Zeiței Atena, Zeița războiului și a înțelepciunii.
Lapis lazuli – tipuri
Lapis lazuli este foarte asemănătoare cu o varietate de pietre precum sodalit, crisocola, turcoaz, howlit sau charoit. Fuzionează cu ușurință cu multe alte pietre, de aceea este deseori întâlnită alături de sodalit, calcit sau pirită.
Prețul acestei pietre este unul accesibil, dar cu toate acestea, mineralul se regăsește în liniile de bijuterii de lux ale marilor designerilor, fiind accentuat de obicei cu diamante și aur.
În prezent, este una dintre cele mai populare pietre pentru bijuterii. Poate fi purtat de femei, dar și de bărbați, adesea fiind regăsit în nasturii cămășilor sau în acele cravatelor, atașat mai ales în inele mari de caboșon.
Cum să îl porți bijuteriile cu lapis lazuli
Lapis lazuli este una din pietrele must have ale colecției de bijuterii. Atât în sezonul rece, cât și în cel cald, bijuteriile care-l conțin sunt purtate în diferite combinații fresh. Ținutele frumos accesorizate cu acest mineral exprimă prospețime, armonie feminitate și mister! Iată câteva exemple de combinații care pun în valoare ținutele zilnice!
Cerceii albaștri pot fi purtați atât cu haine albe, cât și cu cele închise la culoare. Pot fi rotunzi sau ovali și pot avea rame late, asemănătoare petalelor unei flori, sau simple și pot armoniza cu succes o ținută fadă. Cerceii pun în valoare și coafura, reflectând vizibil pe sub firele de păr, pot fi elementul central al vestimentației.
Brăţările, pot fi șiraguri de pietricele mici sau pot fi alcătuite din rame groase pe care sunt atașate pietre mari sub diverse forme. Merg de minune la ținutele casual și pot fi purtate în paralel cu cerceii de aceeași nuanță.
Inelele sunt de obicei masive, șina lor fiind una lată decorată asemeni filigranului. Pot fi purtate atât pe degetul arătător, cât și pe cel mijlociu, dar poate împodobi cu succes și inelarul dându-i o semnificație aparte. Poate reprezenta ideea unui inel de logodnă, va fi cu siguranță unul original!
Pandantivele decorate cu lapis lazuli pot fi purtate pe lanțuri din metale prețioase, aici se recomandă cele lungi, trecute de linia decolteului, dar la fel de bine se asortează cu șnur din textil sau piele naturală, fiind purtate cât mai aproape de baza gâtului. Atât rama cât și forma pietrei pot varia, modelul se alege în funcție de preferințele celei ce îl poartă.
Lapis lazuli este, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase pietre semiprețioase. Poate fi ușor de integrat în ținutele fiecărei femei indiferent de vârstă. Bijuteriile cu această piatră semiprețioasă reprezintă o opțiune clară atunci când vrei să fii elegantă indiferent de situație.
Inspiră-te din colecția de bijuterii din argint cu lapis lazuli!
Lapis lazuli sau albastru infinit