Coș

Coș

Insectele strălucind ca bijuterii cu pietre semiprețioase

(timp de citire: 5 minute)

Cercei fluturi din sidef, pandantive libelule cu rubine și ametiste, coliere reprezentând albine cu aripi din citrin, broșe cărăbuși cu topze sau în formă de musculițe decorate cu perle, realitatea este că în orice magazin de bijuterii insectele sunt nelipsite.

Interesul nostru pentru insecte este foarte vechi. Încă din antichitate, oamenii au fost atrași de culorile fluturilor și de zborul libelulelor, au fost captivați de fragilitatea și în același timp de rezistența insectelor și au fost fascinați de transformările prin care treceau unele insecte, de la stadiul de omidă la cel de insectă zburătoare, această transformare fiind înțeleasă ca o renaștere. Fiind prezente mereu în viața oamenilor, insectele au avut atât un rol practic, cât și unul simbolic pentru omenire.

Insectele și omul

În afară de albine care sunt sursa de miere, polen sau propolis, insectele au fost folosite în medicină (din unele specii de insecte se preparau diverse substanțe folosite ca anticoagulant, vasodilatator sau anestezic), în producția de mătase și tot în textile, pentru obținerea pigmentului roșu (carmin). În Indonezia anumite tipuri de insecte sunt o sursă bogată de proteine. În China ieșirea din hibernare a libelulelor primăvara, era un moment important în agricultură, pentru că marca încheierea anotimpului rece. Recent musculița de oțet a început să fie folosită în cercetare.

Pe lângă rolul practic, simbolistica insectelor este un capitol și mai amplu în istoria civilizației, toate culturile incluzând, încă din cele mai vechi timpuri, referințe la insecte. Nu există un consens deplin în ceea ce privește simbolistica insectelor, dar parte din semnificațiile acestor mici viețuitoare se cunosc.

Insecte în bijuteriile antice

În mitologia japoneză libelula era întruchiparea spiritul culturii de orez. Ea prevestea recoltele bune. Conform Enciclopediei Kodansha, enciclopedie a culturii japoneze, în secolul VIII, libelula era simbolul curții regale Yamato. În acest context este ușor de înțeles cum a ajuns un motiv decorativ des întâlnit pe bijuterii și obiecte din metal, porțelan sau lemn lăcuit.

În palatul Knossos din insula Creta s-a descoperit o piesă de metal care datează din 1500 î.Hr. pe care era reprezentată o zeiță cu corp de albină, piesă care ar fi putut fi folosită în decorația vestimentară. În basmele românești, eroul era deseori ajutat de albine sau furnici. Într-un poem sumerian, zeița Inanna era ajutată de o muscă. În culturile antice din Mesopotamia, femeile purtau coliere din pietre semiprețioase, deseori fiind întâlnite bijuterii cu piese din lapis lazuli sculptate în formă de muscă. Dacă preferința pentru coliere, brățări sau inele cu fluturi, care au aripile colorate cu diverse modele, este ușor de intuit, cea pentru bijuterii cu muște sau rădaște este mai greu de pătruns. Decizia de a purta un colier cu muște din laspis lazuli nu putea fi una întâmplătoare pentru acele femei. Exista cu siguranță o motivație, fie că aduceau noroc, protejau sau confereau purtătorului anumite puteri sau calități. În Egipt s-au descoperit brățări cu fluturi datând din 2600 î.Hr., dar și bijuterii din aur, argint, ceramică sau sticlă, decorate cu muște. Una dintre ipotezele acestei alegeri este că musca reprezintă perseverența în căutarea și găsirea hranei. Nu putem să ne îndepărtăm de cultura egipteană fără să amintim și de scarabeu. Egiptenii sculptau amulete și sigilii din pietre semiprețioase în formă de scarabei.

Simboluri ale insectelor

Trecând peste aspectul insectelor, oamenii erau foarte interesați de simbolistica metamorfozei, de felul în care unele insecte se transformau din larvă în insecta zburătoare. Oamenii, chiar dacă nu îl înțelegeau pe deplin, asociau acest fenomen cu renașterea sau cu trecerea într-o altă etapă a vieții. Astfel, fluturii, cicadele și unii gândaci simbolizau imortalitatea, regenerarea și longevitatea. În acest context se explică abundența bijuteriilor cu insecte, în China se sculptau cicade din jad, iar țesăturile și bijuteriile deseori erau decorate cu fluturi .

Pasiunea pentru bijuterii cu insecte se păstrează în Europa până în epoca modernă. Insectele apar nu numai în artele decorative, dar și în muzică, cel mai cunoscut exemplu fiind Zborul bondarului din Povestea Țarului Saltan opera compusa de Nicolai Rimsky-Korsakov la sfârșitul secolului XIX. Tot în această perioadă, în Statele Unite ale Americii observarea fluturilor devine un nou hobby, activitate asemănătoare observării păsărilor.

Bijuterii cu insecte în epoca modernă

Un nou val de bijuterii din aur și argint cu pietre semiprețioase apare la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX. Popularitatea culturii asiatice, în special a celei japoneze, susține abundența decorațiilor cu insecte. Colecțiile marilor case de modă ofereau piese inedite cu insecte. La casa de modă Tiffany, mai mulți designeri au fost inspirați de fluturi, greieri, scarabei și libelule. Louis Comfort Tiffany, în 1904, crea un ornament de păr înnobilat de două libelule pentru care a folosit aur, argint, platină, opale, granate, rubine și smaralde. Anterior, în 1890, Paulding Farnham, tot de la Tiffany realizase o broșă libelulă din aur cu diamante și safire ale cărei aripi se mișcau. Începând cu 1965, broșa greier, creație a designerului Jean Schlumberger, a devenit o piesă manifest. Multe din bijuteriile din această perioadă fac acum parte din colecțiile unor muzee importante precum Metropolitan Museum of Art din New York sau Muzeul Calouste Gulbenkian din Lisabona.

Începută la sfârșitul anilor 1800, moda bijuteriilor în formă de insecte din argint sau aur decorate cu pietre prețioase continuă și astăzi. Broșele din argint cu fluturi, cerceii în formă de albinăsaupandantive cu libelule apar în fiecare sezon în colecțiile designerilor, de fiecare dată în altă formă și cu alte particularități stilistice. În realizarea bijuteriilor în formă de insectă, folosirea pietrelor semiprețioase este o alegere cât se poate de potrivită. Delicatețea și eleganța micilor fluturi poate fi redată cu o mare fidelitate de translucența pietrelor semiprețioase, de aceea deseori pentru bijuteriile din argint sunt folosite pietre precum ametist, cuarț, sidef, citrin, granat sau topaz, posibilitățile de asortare fiind infinite.

O insectă aparte este libelula. În general a avut o imagine nu foarte bună în Europa, însă relațiile politice și economice cu Japonia din secolul XIX au dus la o răsturnare de situație pentru imaginea acestei mici insecte. Astfel drumul libelulei a pornit de la o insectă neiubită la un adevărat „star” al modei Art-Deco.

Vă sugerez să purtați bijuterii cu insecte, dacă aveți nevoie de inspirație, pentru ca și mie îmi plac foarte mult, pe site-ul DaisyFay.ro am pregătit o serie de broșe, cercei, inele și pandantive din argint cu diverse insecte. Până data viitoare vă doresc să aveți o primăvara veselă și să vă bucurați de fluturi, buburuze, albine, libelule, rădaște și cărăbuși!

Întreaga colecție de bijuterii din argint cu pietre semiprețioase poate fi vizitată aici.

Bibliografie:

Large, Elisabeth, „In the world of design, dragonflies are flying high”, The Baltimore Sun, 1999, (citește)

Moonanaug, Wendy, „Dragonflies Shimmering As Jewelry”,The New York Times, 1999, (citește)

„Human interactions with insects”, Wikipedia, (citește)

No Replies on

Insectele strălucind ca bijuterii cu pietre semiprețioase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *