Coș

Coș

Ghid – întreținerea bijuteriilor din argint cu pietre semiprețioase

(timp de citire: 6 minute)

Bijuteria trebuie să fie o bucurie, nu un stres că se strică sau mai bine spus – că o strici. Dacă citești orice ghid pentru întreținerea bijuteriilor recomandat de comercianți, vei vedea că sunt atât de multe reguli și restricții încât nu o să mai ai curajul nici măcar să le scoți din cutie și să te uiți la ele. Eu cred în justa măsură și că fiecare femeie alege propriul stil de a purta bijuterii și felul în care le întreține. Poate pentru unele dintre noi este important luciul, dar pentru altele, patina dată de purtare este mai valoroasă. Așa că, voi prezenta în continuare o parte din cele mai utile, simple și populare reguli, iar voi decideți măsura în care le respectați astfel încât bijuteriile să fie o plăcere.

Bijuteriile și cosmeticele, cea mai grea alegere…

După cum poți să intuiești din titlu, această regulă te va obliga să alegi între bijuterii și cosmetice, machiaj și parfum; ori una, ori alta! Glumesc, firește! Este adevărat, trebuie evitat contactul bijuteriilor cu parfumuri, machiaj, fixativ, deodorant, loțiune de corp sau acetonă. Dar acest lucru în practică înseamnă ceva mult mai simplu: bijuteriile ar trebui să fie ultimele lucruri pe care le pui când te îmbraci și primele lucruri pe care le scoți la sfârșitul zilei.

Pietrele semiprețioase, o bătaie de cap

Chiar dacă pietrele prețioase sunt durabile, au nevoie de îngrijire specială. De exemplu, unele pietre prețioase sunt deosebit de vulnerabile la produse chimice de uz casnic și la schimbările de temperatură sau lumină. Astfel, curățarea pietrelor prețioase prezintă provocări speciale. Recomand întotdeauna să urmărești indicațiile producătorului sau să cureți bijuteriile cu pietre în magazine specializate în aceste servicii. Părțile din argint ale bijuteriilor cu pietre semiprețioase pot fi șterse cu o lavetă specială de lustruit argintul, non-abrazivă. Păstrează bijuteriile cu pietre separat, astfel încât pietrele să nu se atingă între ele sau să atingă alte părți din bijuterie.

Produsele de uz casnic, o tevatură pentru bijuterii

Știu că următoarea regulă este mai greu de respectat, dar este importantă: bijuteriile, mai ales cele cu pietre semiprețioase delicate – perle, chihlimbar, coral, sidef sau turcoaz nu trebuie să intre în contact cu clorul, detergenții sau uleiurile. Toate aceste substanțe pot duce la deteriorarea pietrelor. Soluțiile de albire vor ataca și dizolva metalul, astfel încât părțile mai delicate se vor putea desface. Iar reziduurile depuse de săpun conduc la un finisaj mat al argintului, care va fi destul de dificil de eliminat. Știu, sună îngrozitor! Într-adevăr depinde de context, de intensitatea factorului agresiv și de frecvența cu care este expusă bijuteria la acest tip de agresiune.

Exemplul cu piscina și pietrele semiprețioase

De exemplu dacă porți o dată o bijuteriile din argint fără pietre semiprețioase la piscină, nu se va întâmpla absolut nimic cu ea. Dar dacă ai un inel cu chihlimbar pe care îl porți zilnic și ești o înotătoare pasionată, cu siguranță în timp chihlimbarul acela va deveni mat de la clorul din apa. Este bine să știi cât mai multe despre pietrele semiprețioase din bijuteriile tale, astfel poți să îți dai seama când sunt expuse la factori care le pot afecta calitatea și când poți să le porți fără nici o grijă și să te bucuri de ele. Sfatul meu este să lași inelul la vestiar când mergi la piscină.

Scoate inelele și brățările înainte să te apuci de gătit

Curățarea promptă este deosebit de importantă atunci când bijuteriile de argint au fost expuse la anumite alimente care conțin sulf sau la acelea care sunt acide sau sărate. Alimentele comune, cum ar fi sarea de masă, ouăle, unele fructe, ceapa, maioneza sau oțetul, sunt dăunătoare pentru argint. În orice caz, este recomandată clătirea cu apă a bijuteriilor de argint, și nu lăsați bijuteriile în uscătorul de vase care poate conține urme de aceste alimente.

Argintul, poluarea și umiditatea aerului

Pierderea lustrului este mult mai rapidă în zone cu aer poluat și cu apă în apropiere. Păstrarea argintului într-un mediu uscat și fără aer, cum ar fi o pungă de plastic închisă etanș va ajuta la încetinirea procesului chimic care duce la pierderea luciului.

Curățarea bijuteriilor din argint

În primul rând, pentru curățarea argintului este nevoie de blândețe. Argintul poate fi ușor zgâriat și/sau deteriorat. Nu folosi pastă de dinți pentru curățare argintului! Întrucât este destinată pentru smalțul dinților, substanța cea mai rezistentă din corpul uman, pasta de dinți și frecarea cu o periuță sunt mult prea dure pentru argint.

Nu utiliza nici bicarbonat de sodiu pentru a curăța bijuteriile din argint!

Există multe produse pentru curățarea argintului, iar luciul bijuteriilor din argint poate fi redat printr-o simplă spălare a acestora cu apă caldă care conține câteva picături de săpun delicat.

Clătește apoi piesa bine cu apă și usuc-o cu o lavetă de bumbac pentru a evita petele de apă.

După curățare, încearcă să lași bijuteriile într-un mediu aerisit, chiar și peste noapte dacă este posibil. Umezeala accelerează procesul de înnegrire, deci este important să te asiguri că bijuteriile din argint sunt complet uscate înainte să le depozitezi.

Dacă bijuteriile încă arată fără luciu după ce au fost complet uscate, acestea se pot lustrui cu o lavetă non-abrazivă, special creată pentru lustruirea bijuteriilor.

Un pic de atenție la pietrele organice (perle, coral, sidef, chihlimbar) sau semiprețioase moi (turcoaz)

În cazul în care bijuteriile din argint au pietre semiprețioase organice (perle, coral, sidef, chihlimbar) sau pietre semiprețioase moi, cum ar fi turcoazul, nu pune bijuteriile în apă. Această acțiune ar putea deteriora suprafața lustruită a pietrelor. Pentru astfel de bijuterii poți să utilizezi o lavetă specială pentru argint, însă aceasta va putea fi folosită doar pe părțile de metal ale bijuteriei, nu și pe pietrele organice sau semiprețioase moi.

Pentru a curăța bijuteriile din argint, poți folosi produse de lustruit create special pentru luciul argintului. Astfel de produse (soluții sau lavete special confecționate) se găsesc în magazinele de specialitate. Petele cele mai vizibile vor fi și mai ușor de îndepărtat.

În cazul în care metodele descrise mai sus nu funcționează pentru petele închise de pe bijuterii, cel mai bine ar fi să le duci la un bijutier. Cei mai mulți bijutieri au echipamente speciale de curățare automată (cum ar fi curățarea cu ultrasunete), dar și experiența necesară pentru a mânui cum se cuvine bijuteriile, mai ales pe cele cu pietre semiprețioase.

Bijuteriile din argint cu patină

Nu folosi soluții pentru lustruirea argintului pentru bijuteriile patinate, patina va dispărea. O lavetă specială pentru bijuterii va fi de ajuns.

Bijuteriile cu email

Expunerea emailului la produse cosmetice și detergenți poate afecta culoarea și luciul emailului. Emailul este sensibil la lovituri și zgârieturi. Curăță cu o lavetă specială de lustruit argintul, non-abrazivă. Nu folosi soluții de curățat argintul, acestea vor ataca și mătui emailul în timp.

Bijuteriile cu marcasite

Expunerea directă la apă, produse cosmetice și agenți de curățare va afecta siguranța marcasitelor. Curăță cu grijă, cu o lavetă de argint. De cele mai multe ori, bijuteriile cu marcasite au și patină, iar folosirea soluțiilor de redare a lustrului pentru argint vor face ca patina să dispară. Aceste bijuterii sunt delicate, expunerea lor la șocuri mecanice va duce la dezlipirea marcasitelor. Partea bună este că bijutierii au marcasite de toate formele și dimensiunile și pot să le înlocuiască cu ușusință pe cele căzute.

Păstrarea bijuteriilor

Acum, să spunem că ți-ai făcut un mic protocol legat de bijuterii, pietre semiprețioase și toate substanțele de mai sus. Este minunat, însă mai ai ceva simplu, dar extrem de util de făcut: depozitarea bijuteriilor.

Câte dinte noi avem bijuteriile puse în ordinea perfectă? Eu sigur nu fac parte din această categorie. La modul ideal, seara sau când mă întorc acasă ar trebui să îmi dau jos bijuteriile și le pun în cutia de bijuterii, pe fiecare la locul ei. În realitate, le las peste tot – inelele la baie, cerceii pe noptieră și brățara pe comodă … Apoi vine ziua următoare când încep să le caut prin casă… dezorganizare totală!

În afară că este o activitate care te face să te simți bine, păstrarea lor în ordine este și utilă. Bijuteriile de argint oxidează în mod natural atunci când sunt expuse la aer și umiditate. Pentru a evita oxidarea, păstrează bijuteriile din argint în punguțe de plastic de tipul zip-lock (cu fermoar). Încearcă să scoți cât mai mult aer din pungă înainte să o închizi. Ideal este să pui fiecare bijuterie din argint separat, astfel încât piesele să nu se zgârie prin frecare una de alta.

De asemenea, nu utiliza benzi de cauciuc să închizi pungile în care păstrezi bijuteriile. Benzile de cauciuc îmbătrânesc și eliberează sulf. Alte produse care eliberează sulf și care nu ar trebui utilizate pentru păstrarea bijuteriilor sunt ziarele, cutiile de carton, pielea și mătasea.

Sper că nu te-ai speriat atât de tare și că nu vei renunța la bijuterii și pietre semiprețioase! Sigur, sună complicat, dar vei vedea că în timp te vei obișnui, iar după ce îți vei face o rutină, toate aceste reguli ți se vor părea naturale. Pentru bijuteriile mele, cea mai mare problemă era că le las pe peste tot împrăștiate (cerceii pe noptieră, inelele pe birou, lanțul pe blatul de la baie, iar broșele prinse de haine). Acest obicei este extrem de prost pentru că mi se îngălbeneau și se murdăreau foarte repede. Luciul dispărea și deveneau gri închis cu pete negre și maro. Nici curățatul excesiv nu le face bine, de aceea păstrarea lor în punguțe de plastic este super simplă și chiar eficientă.

Voi cum vă păstrați și întrețineți bijuteriile?

Dacă ești pasionat sau pasionată de bijuterii din argint, cu sau fără pietre semiprețioase, atunci te invit să te inspiri din colecția de bijuterii din argint Daisy Fay.

1 Reply on

Ghid – întreținerea bijuteriilor din argint cu pietre semiprețioase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *