Coș

Coș

Cum să îți păstrezi bijuteriile din argint ca noi

(timp de citire: 5 minute)

„Argint care înnegrește sau se înnegrește” – am auzit acest lucru de foarte multe ori în cei 16 ani în care m-am ocupat de bijuterii. În continuare voi explica ce este cu înnegrirea bijuteriilor din argint sau cu colorarea pielii la contactul cu anumite piese din argint.

Mai întâi câteva informații generale despre argint și bijuterii

Argintul este un metal prețios mai dur ca aurul, totuși insuficient de rezistent ca să poată fi prelucrat în bijuterii în stare pură. O bijuterie din argint pur s-ar deforma la prima purtare. De aceea argintul se aliază cu alte metale mai tari. Atunci când este vorba despre aliaje ale metalelor prețioase, lucrurile trebuie să fie foarte precise, de aceea se lucrează cu proporții raportate la o mie (miimi, notate cu semnul ‰).

Pe bijuterii aceasta este semnificația cifrei 925, adică 925 de părți de argint dintr-o mie, restul de 75 până la 1000 fiind metalul sau metalele cu care s-a aliat argintul. Aliajul cel mai des întâlnit la bijuteriile din argint este Ag-Cu ( argint și cupru ) cu titlul de 925‰. Există și alte aliaje mai puțin comune unde argintul se combină cu germaniu, zinc, platină, siliciu, bor sau nichel. În prezent nichelul în bijuterii este interzis în Uniunea Europeană, din cauza alergiilor pe care le provoacă.

Argintul cu puritate 925‰ aliat cu cupru în proporție de 75‰ se mai numește și „sterling silver” în engleză, iar cel cu puritate 999 se numește argint fin.

Bijuteriile din argint cu nichel și dermatita de contact

Înainte de subiectul principal al acestui articol aș dori să abordez în câteva fraze alergia la nichel. Unele persoane fac de la unele bijuterii din argint o reacție locală în zona de contact cu bijuteria, mai ales la inele, lanțuri, brățări și cercei. Reacția poate fi orice de la roșeață până la mici bășici cu lichid care produc o senzație de usturime și mâncărime. Este extrem de neplăcut să îți cumperi un inel și să nu poți să îl porți pentru că faci alergie. Iritația se datorează prezenței nichelului în aliajul de argint și se numește dermatită de contact la nichel. Aceasta dispare la scurt timp după îndepărtarea bijuteriei cu nichel. În Uniunea Europeană, începând cu 2004 a fost interzis aliajul argintului cu nichel în bijuterii, iar în România din 2007. Așa că, pe piața din România în prezent nu mai sunt comercializate bijuterii din argint cu nichel. Totuși, dacă ai această sensibilitate și îți plac bijuteriile vechi, atunci s-ar putea să întâlnești un inel sau cercei cu nichel prin magazinele de antichități sau pe la târguri. Dacă vânzătorul nu are această informație (de la producător) este imposibil să îți dai seama cu ochiul liber dacă bijuteria din argint conține și nichel, doar o analiză la un laborator specializat ar putea confirma absența nichelului. Singurul marcaj este cel care indică puritatea argintului (925‰ de cele mai multe ori), însă nu oferă nicio informație despre metalele care formează restul de 75‰. Chiar dacă pare o cantitate extrem de mică, pentru o persoană sensibilă la nichel, acest procent este suficient pentru o iritație de toată frumusețea.

Bijuteriile din argint care se înnegresc când sunt purtate

Colorarea pielii (în verde sau negru) este o problemă care face ca multe femei să fie reticente când cumpără bijuterii din argint. Nu reprezintă un pericol pentru sănătate, însă este extrem de neplăcut să ai încheietura mâinii înnegrită de la brățară, nu mai zic de zona decolteului sau de lobul urechii.

Soluții pentru păstrarea aspectului bijuteriilor

Unele femei preferă bijuteriile cu patină, însă o parte dintre noi ne dorim ca bijuteriile să își păstreze luciul și culoarea deschisă, fără pete și urme negre.

Scoate bijuteriile din argint la duș

Cauza principală a înnegririi argintului este umiditatea. Se întâmplă și dacă, după duș, pui bijuteriile înainte să te usuci foarte bine. Dacă obișnuiești să te speli pe mâini fără să te ștergi suficient, iar mâinile tale rămân umede mai ales în zona inelelor, vei constata că după un timp va apărea oxidarea. Mai întâi bijuteriile își schimbă culoarea, iar apoi pielea se va păta de la bijuterii.

Evită contactul bijuteriilor din argint cu sarea

Aliajele din argint și cupru se vor oxida în prezența sării, nu doar la mare, ci chiar și din alimentele pe care le consumăm, cum ar fi floricelele și chipsurile de cartofi.

Nu lasa bijuteriile expuse perioade lungi de timp

Poți să faci un experiment simplu. Lasă pe noptieră sau pe orice bufet sau masă două obiecte/bijuterii din argint. Unul dintre ele să fie într-o punguță de plastic, închisă și din care ai scos aerul, iar celălalt liber, expus la aerul din cameră. Cel pe care alegi să îl lași liber ar fi bine să fie o bijuterie ușor de curățat și fără pietre semirpețioase. Observă periodic cele două obiecte, vei vedea că în timp cel din punguța de plastic rămâne neschimbat, în timp ce obiectul/bijuteria care a fost expusă la aerul din cameră capătă o nuanță mai închisă. Asta înseamnă că argintul s-a oxidat de la poluarea, praful și umiditatea din atmosferă. Atunci când nu porți bijuterii păstrează-le în punguțe de plastic, cele mai potrivite fiind cele de tip zip-lock. În felul acesta bijuteriile tale nu se vor oxida și își vor arata ca noi perioade lungi de timp.

Curăță periodic bijuteriile din argint

Aerul poluat, în care trăim cu toții, este alt factor care duce la oxidarea bijuteriilor. De aceea bijuteriile trebuie periodic curățate.

Transpirația conține săruri și sebum în cantități suficiente pentru a provoca o reacție a metalului și pentru a declanșa coroziunea bijuteriilor. Dacă transpiri mult, atunci vei descoperi că bijuteriile tale se vor înnegri mai repede. Dacă ai început recent să observi că pielea ta pătează bijuteriile mai intens ca înainte, probabil corpul tău trece prin anumite schimbări. Acestea pot fi hormonale, dar și unele medicamente pot schimba compoziția chimică a transpirației.

Simpla curățare cu o lavetă fină (și cele speciale pentru argint sunt foarte bune și nu sunt scumpe) este utilă, dar trebuie făcută cu regularitate.

Apoi, dacă laveta nu este eficientă, poți să încerci să speli bijuteriile ușor cu apă și săpun. Nu uita, dacă speli bijuteriile din argint, trebuie să le usuci foarte bine. Picăturile de apă și umezeală lasă pete cenușii.

Alege bijuterii din argint rodiat

Bijuteriile din argint rodiat pot fi o soluție. Rodiul nu oxidează la fel ca argintul sau cuprul. În plus sunt mulți bijutieri care au adoptat această tehnică și în consecință avem posibilitatea să alegem modele dintr-un sortiment foarte larg.

Evită expunerea bijuteriilor din argint la anumite substanțe

Alte metode, cum ar fi scoaterea bijuteriilor atunci când folosești substanțe de curățenie și cosmetice (loțiuni, detergenți, clor etc.), vor întârzia apariția nuanțelor închise pe bijuterii și pe piele. Cu cosmeticele regula este următoarea: întâi aplici cosmeticele, apoi bijuteriile. La culcare, scoți bijuteriile înainte de duș și ritualul de seară.

 O soluție bizară de pe internet, pe care nu o recomand

Căutând pe internet, am găsit și o soluție mai puțin populară, acoperirea bijuteriei cu un strat de lac de unghii, incolor bineînțeles, în zonele de contact cu pielea. Este o soluție despre care doar am citit și nu o recomand. Din ce am înțeles stratul de lac, în timp se desprinde, așa că bijuteria va trebui re-lăcuită. În niciun caz să nu aplicați lac de unghii pe pietrele semiprețioase, le va distruge iremediabil.

Concluzie

Nu există argint care se înnegrește și argint bun, care nu se înnegrește. Argintul este un metal care reacționează la elementele din mediul înconjurător, fie că înseamnă poluare, transpirație, detergenți, cosmetice sau alimente cu sare. Este important să știi să eviți substanțele care pot oxida bijuteriile. Odată oxidat, argintul va înnegri și pielea sau hainele. Fii atentă la umezeală și cosmetice, cu puțină atenție vei putea să îți păstrezi bijuteriile ca noi. Iar dacă nu te-au descurajat regulile mele, te invit să te inspiri din colecția de bijuterii Daisy Fay.

No Replies on

Cum să îți păstrezi bijuteriile din argint ca noi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *