Coș

Coș

Cuarțul roz, ce este și cum se poartă

(timp de citire: 3 minute)

Viața este roz și roz este lumea toată. Asta era conzluzia unui refren care se auzea frecvent acum câțiva ani. Realitatea, însă, contrazice zilnic motto-ul melodiei. Viața nu e mereu așa cum ne-am dori, însă depinde de noi să capete cât mai multe accente roz.

Noi femeile, iubim culorile calde, pastelate care ne inspiră emoție, liniște și echilibru. Deși rozul poate fi o nuanță dificil de purtat în materie de haine, în ceea ce privește bijuteriile, lucrurile sunt mult mai simple. Mineralul sticlos, deschis la culoare, din care se fac podoabe mult râvnite, se numește cuarț roz.

Acesta este o piatră a iubirii pure care emană dragoste din belșug, prietenie și fericire.

Cuarțul roz – simboluri și semnificații

Originea denumirii nu este foarte clară și precisă, de-a lungul timpului lansându-se mai multe ipoteze. Unii spun că ar provini din slava veche tvurdu care înseamnă „dur”, alții cred că derivă din limba germană querch, literar quarz  „pitic”.

„Piatra iubirii necondiționate”, cuarțul roz, de-a lungul timpului, a fost considerat simbolul iubirii și frumuseții sub orice formă. Cele mai vechi șiraguri roz au fost descoperite în Mesopotamia și datează din anul 7000 î.Hr.

Egiptenii credeau că acest tip de mineral previne îmbătrânirea, iar asiaticii îl foloseau la confecționarea obiectelor de podoabă.  

În epoca romană, cuarțul roz era foarte apreciat pentru calitățile sale curative: cei care îl purtau  credeau că această piatră semiprețioasă era un remediu al problemelor de respirație, al durerilor de cap, a dismenoreei, inclsiv că ar ajuta la purificarea organismului.

Era cu preponderență utilizat și la fabricarea emblemelor de pe sigilii, folosite în autentificarea actelor oficiale pentru diverse tratate și armistiții.        

Cuarțul roz – legendă

Legenda spune că mineralul a devenit cunoscut drept simbolul iubirii și al împăcării dintre Adonis și Afrodita. Ares, zeul soarelui, îndragostit și el de zeița frumuseții, încearcă să-l răpună pe rivalul său. Din iubire, frumosul Adonis reușeste să triumfe ajutat fiind de Afrodita care, în încercarea de a-l salva, s-a înțepat în spinii unui tufiș. Sângele celor doi îndragostiți s-a amestecat, iar picăturile căzute pe un cuarț, i-au schimbat culoarea.

Mult timp după aceea, cuarțul roz, a reprezentat cadoul preferat al îndrăgostiților. 

Cuarțul roz – tipuri

Cuarțul (dioxid de siliciu, cunoscut și sub denumirea științifică α-Cuarț) este un mineral răspândit în scoarța terestră. Cristalele se formează după răcirea soluțiilor bogate în SiO2 și în stare pură sunt incolore.  

Cuarțul roz are de regulă o culoare roz laptoasă, dar și piersicie, translucidă prezentând adesea vinișoare subțiri mai închise. Culoarea sa merge de la roz deschis până la un roz-roșu saturat. 

 Varietatea de roz a cuarțului e datorată prezenței ionilor de fosfor precum și a urmelor de fier, titan și mangan în structura sa. În lumina soarelui, culoarea devine mai fadă, luciul râmânând la fel de sticlos.

Cuarțul roz este cea mai populară varietate de cuarț, însă această piatră semiprețioasă se găsește și în alte culori, multe dintre ele având denumiri specifice. Câteva dintre ele sunt:

Ametist – mov, lila, lavandă, indigo, violet

Citrin – nuanțe de galben

Cuarț fumuriu – nuanțe maro-cafenii

Cum să porți bijuterii cu CUARȚ ROZ

Indiferent de stilul vestimentar pe care îl ai, cuarțul roz este foarte ușor de inserat în garderobă. Culoarea sa plăcută și dulce îl face ușor accesibil tuturor. Iată câteva idei de combinații pentru cuarțul roz!

Inelele cu cuarț roz pot reprezenta începutul unei promisiuni de iubire.

Poate fi dăruit ca simbol al logodnei și poate fi purtat pe inelar o viață întreagă.

De obicei inelele cu această piatră, au monturi deosebite, cu rame asemeni unor broderii sau de inspirație barocă și se potrivesc atât siluetelor filiforme cât și celor robuste. 

Colierele sunt de obicei masive și se poartă în special pe decolteori adânci

care sunt direct proporționale și nu aglomerează zona gâtului și a piepului.

Se pot purta colierele tip guler care pot schimba radical aspectul unui pulover monocrom.

Dacă nu te pasionează colierul ca tip de bijuterie, atunci încearcă un pandantiv cu cuarț. Poate avea orice formă, însă cele geometrice sunt la modă în acest an. Lănțișoarele pot avea orice lungime, fie la baza gâtului sau trecute de zona pieptului.

În magazinele de bijuterii vei găsi o sumedenie de modele de cercei cu cuarț roz. Pot fi prinși de ureche sau pot avea tortițe simple. Rama variază. Decorația poate geometrică sau abstractă, florală sau dantelată, inclusiv triunghiulară cu colțuri rotunjite, rotundă decorată cu diverse împletituri, ovală sau  asemănătoare razelor soarelui.

Bijuteriile care au cuarț roz cu siguranță vor îndulci orice ținută. Pot fi folosite cu mare succes ziua, indiferent de vreme, sau de ocazie. Tu ce bijuterii, porți azi? Te invit să te inspiri din bijuteriile Daisy Fay!

No Replies on

Cuarțul roz, ce este și cum se poartă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *