Format cu 45 de milioane de ani în urmă, chihlimbarul baltic este o rășină fosilă produsă de pinii din regiunile din apropierea Mării Baltice.
Fiind rășina unor arbori, chihlimbarul păstrează toate urmele trecutului; toate impuritățile care s-au prins în rășină. Particule de praf, plante sau mici insecte dau aspectul unic al fiecărei pietre.
Piatra cu puteri magice a șamanilor
Numit si „aurul nordului”, a fost utilizat mult timp în Țările Baltice ca monedă de schimb și purtat de șamani și vrăjitori, deoarece se considera că este o piatră cu puteri magice.
Chihlimbarul ajunge în actichitatea romană
De multe ori femeile din Roma antică, în loc să poarte bijuterii cu chihlimbar, doar țineau în mână bucăți șlefuite din ambră. Făceau asta ca să arate tinere. Erau de părere că simplul contact al corpului cu chihlimbarul ducea la prelungirea tinereții.
În antichitate „aurul nordului” sau chihlimbarul baltic era adus din zona Mării Nordului sau a Mării Baltice, pe Vistula și Nipru, până în pe coastele Mediteranei (Italia, Grecia, Siria și Egipt). Această rută a fost folosită încă din secolul XVI e.n.. Tutankhamon avea bijuterii cu chihlimbar baltic, cel mai probabil aduse de comercianți pe această rută. În siturile arheologice de la Micene și Delphi și în mormintele regale din Levant s-au găsit mărgele și ornamente din chihlimbar. La Delphi, chihlimbarul era adus ca ofrandă la Templul lui Apolo.
Culorile chihlimbarului
Culorile chihlimbarului sunt extren de multe, au fost identificate aproximativ 256 de nuanțe diferite – de la alb-gălbui la culoarea mierii, coniac, portocaliu, cafeniu, verde, castaniu până la maro închis. În orice caz, oricare ar fi culoarea sa, chihlimbarul baltic este foarte vechi, arborii care au produs această rășină au trăit acum 44 de milioane de ani.
Cum să întreții bijuteriile cu chihlimbar
Dintre toate pietrele semiprețioase, cele organice (perle, chihlimbar, coral) sunt cele mai sensibile. De aceea trebuie să eviți contactul cu produse cosmetice, de menaj sau cu anumite alimente (lămâia, sarea, oțetul…). Evident inelele și brățările sunt cele mai expuse. Inclusiv detergentul de vase atacă suprafața pietrelor semiprețioase organice. În cazul chihlimbarului, suprafața sa se poate deteriora, își pierde luciul și se mătuiește.
Dacă se întamplă totuși un mic accident, clătește cât mai repede bijuteria cu apă (fără să ții prea mult chihlimbarul umed), iar apoi șterge-o cu un prosop fin de bumbac.
Curățarea chihlimbarului se poate face cu o lavetă uscată fină din bumbac. Păstrează bijuteriile cu chihlimbar separat, astfel încât pietrele să nu se atingă între ele sau să atingă părțile din argint din bijuterie.
Pandantive cu chihlimbar, estetica contemporană
Dacă nu te-au descurajat atâtea reguli, atunci îți propun să vizitezi colecția de bijuterii din argint cu chihlimbar Daisy Fay. Selecția cuprinde o serie de pandantive cu chihlimbar fosilizat cu milioane de ani în urmă, dar prelucrate într-o estetică contemporană.
Chihlimbar sau ambră, o rășină veche de milioane de ani