Coș

Coș

Cea mai complicată piatră din bijuterii

(timp de citire: 5 minute)

Zirconul, zirconiul și zirconia cubică (CZ) – o perioadă lungă de timp le-am încurcat și aveam doar o idee vagă despre diferența dintre ele, așa că m-am hotărât să investighez un pic și să vă împărtășesc ce am aflat.

Zirconul, zirconiul și zirconia cubică (CZ) sună asemănător, dar sunt lucruri diferite.

Zirconiul (Zr)

Cel mai simplu din punct de vedere chimic dintre cele trei este zirconiul, un element cu simbolul Zr și număr atomic 40. Până aici totul e simplu. Ca mai toate elementele, zirconiul se poate combina cu alte elemente și formează diverse substanțe, cum ar fi zirconul și zirconia cubică (CZ).

Zirconul ( ZrSiO₄) – piatră semiprețioasă naturală

Zirconul este un mineral natural din clasa silicaților, iar denumirea chimică a sa este silicat de zirconiu. Are formula chimică ZrSiO₄ și are o duritate de 6,5 – 7,5 pe scara Mohs. Este un mineral cunoscut de mult timp. Denumirea vine din persană „zargun” – auriu. Este rezistent la căldură și coroziune, ceea ce îl face un bun candidat pentru industrie. Este folosit în industria abrazivelor, pentru fabricarea materialelor refractare, în producția unor ceramice și glazuri ceramice (ca opacizant), în cimenturi, stomatologie (coroane) sau ca piatră semiprețioasă în bijuterii. Cele mai multe pietre în natură sunt brune (dar se întâlnesc și incolore, roșiatice, galbene, verzi, albastre sau negre). De multe ori au un anumit grad de opacizare datorită impurităților, dar prin tratarea termică pot deveni translucide. De asemenea și culoarea se modifică prin expunere la temperaturi înalte. Zirconiul brun, culoarea cea mai comună, devine incolor sau albastru prin tratatea la 800-1000 ⁰C. Se exploatează în Australia, India, Sri Lanka, USA și Africa de Sud.

Cristal de zircon pe bază de calcit, calitate de gemă, Pakistan, Photo: Rob Lavinsky, iRocks.com – CC-BY-SA-3.0, CC BY-SA 3.0, Link

Zirconia cubică (CZ – cubic zirconia) ZrO₂ – piatră semiprețioasă sintetică

A doua substanță pe care o poate forma zirconiul este oxidul de zirconiu (ZrO₂) cu formă cristalină cubică. Denumirea sa comercială, cu care te vei întâlni în magazinele de bijuterii este zirconia cubică sau prescurtat CZ. Este o substanță realizată în laborator și este cel mai folosit substitut al diamantului, dar aici e o poveste mai lungă despre care o să scriu în curând. CZ este un material sintetic, dur și de cele mai multe ori incolor.

Zirconia cubică (CZ) versus diamant în bijuterii

CZ este concurentul cel mai important din punct de vedere gemologic și economic al diamantului pentru că are un cost scăzut de producție, este durabil și are o bună apropiere vizuală cu diamantul. Este produs din 1976. Duritatea ridicată de 8 – 8,5 pe scara Mohs îl face cu puțin mai dur decât cele mai multe dintre pietrele prețioase naturale. Are un indice de refracție ridicat 2,1 – 2,18 (comparativ cu 2,42 diamantul) și are lustru vitros. Proprietățile optice sunt foarte bune, așa că este folosit pentru ferestre, lentile, prisme, filtre și componente pentru laser.

Punct de vedere despre zirconia cubică (CZ) – piatră semiprețioasă sintetică în bijuterii

Ambele pietre (cea naturală – zirconul și cea sintetică – zirconia cubică, CZ) se folosesc în bijuterii, doar că zirconia cubică este mult mai populară în ultima vreme printre bijutieri. Chiar dacă este o piatră sintetică are proprietăți foarte bune. În primul rând este dură (ceea ce se traduce cu rezistentă în timp). În natură mai sunt doar câteva substanțe care au o duritate mai mare, diamantul fiind una dintre ele (cu o duritate pe scara Mohs de 10, față de 8 – 8,5 CZ) și este produsă aproape în orice formă, culoare și dimensiune, ceea ce îi lasă o mare libertate bijutierului în exprimarea artistică.

Cum identificăm zirconul (gema naturală) de vărul său sintetic (zirconia cubică – CZ)?

Este mai complicat. Din păcate, după o căutare pe Google, am descoperit că mulți comercianți fac confuzii între cele două pietre (naturală și sintetică) și fac și confuzii între denumiri. Am gasit de toate, inclusiv „bijuterii cu zirconiu” sau „bijuterii cu zirconiu cubic” – ceea ce e greșit pentru că zirconiul este un element chimic, probabil comerciantul se referea la zirconia cubică (CZ). Dar în căutările mele, din poze și „ochiometic”, cele mai multe exemple de bijuterii erau cu CZ, varianta sintetică. Dacă piatra este PERFECTĂ, cu străluciri intense, atunci este cel mai probabil zirconia cubică (CZ). Zirconul este foarte rar zilele acestea. Singurul mod în care puteți fii sigure că bijuteria este cu zircon (gemă naturală) este să primiți un certificat care să menționeze că este vorba despre pietre semiprețioase naturale. Cel mai sigur este să plecați de la premisa că toate bijuteriile care au pietre cu denumiri de tipul: zirconiu, zirconia, zircon, zirconiu cubic, zirconia cubică, cubic zirconia, CZ sunt sintetice – cu formula chimică ZrO₂ denumirea științifică oxid de zirconiu.

Părerea mea este că dacă îți plac pietrele din bijuterii pentru că s-au format în adâncuri acum multe milioane de ani, atunci alege zirconul, dar s-ar putea să îl găsești mai greu pe piață. Nu spun că nu se găsesc bijuterii cu zircon, dar eu le-am întâlnit destul de rar în acești 16 ani în care am lucrat cu bijuterii. Dacă însă îți plac pietrele cu strălucirea diamantelor, fără pic de imperfecțiuni sau în culori intense, atunci zirconia cubică (CZ) este alegerea potrivită. Fără să exagerez, se găsesc milioane de modele de bijuterii din aur sau argint cu toate formele și culorile de CZ.

Colecția de bijuterii Daisy Fay din argint cu CZ poate fi văzută aici.

Scurtă recapitulare:

  • Zirconiu (Zr) – element chimic
  • Zircon ( silicat de zirconiu, ZrSiO₄) – piatră semiprețioasă naturală
  • Zirconia cubică, cubic zirconia (en.), CZ (oxid de zirconiu, ZrO₂) – piatră semiprețioasă sintetică
No Replies on

Cea mai complicată piatră din bijuterii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *