Coș

Coș

Bijuteriile imperfecte și pietrele cu defect

(timp de citire: 2 minute)

În Japonia ceștile de ceai sparte pot fi reparate cu aur. O legendă spune că, la sfârșitul anilor 1400, ceașca de ceai a unui shogun (Ashikaga Yoshimasa) a fost reparată cu aur, iar shogunul a apreciat rezultatul. Micul obiect de porțelan nu numai că fusese reparat, dar căpătase o nouă viață, plină de imperfecțiuni și din acest motiv devenise unic. Această tehnică se numește Kintsugi, vine din ceremonia ceaiului, iar de obicei ceștile de ceai se repară astfel pentru că în filosofia japoneză, lucrurile stricate devin unice după ce sunt reparate și primesc o valoare nouă.

Sursă foto: Haragayato, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=68139181

O piatră semiprețioasă aparte

Cu ceva timp mi s-a întamplat un lucru interesant. Eram la magazin si am găsit un inel care avea un quarț roz cu o fisură interioară. Era mică, dar era acolo și eu o vedeam, ceea ce mă deranja. M-am gândit imediat să îl scot de la vânzare, dar s-a întamplat ceva și am uitat. După câteva zile, o clientă mi-a ceut să probeze inelul cu pricina. I-am explicat că piatra are un defect și i-am recomandat un model similar, dar cu o piatră perfectă, perfectă din punctul meu de vedere. Clienta a insistat să probeze și inelul cu quarțul fisurat, iar la final l-a cumparat. Am fost uimită și am rugat-o să îmi spună de ce a ales tocmai inelul acela. Motivul fusese  chiar piatra zgâriată. Pentru clienta mea, era o bijuterie cu mai multă personalitate decât una perfectă, era unică în felul său, iar mica fisură îi dădea o strălucire aparte în lumină.

Aceasta întamplare m-a făcut să văd cu alți ochi pietrele naturale.

Îmi plac pietrele semiprețioase, toate. De fiecare dată când aduc colecția nouă în magazin, petrec mult timp alegând fiecare piesă în parte, mă uit ca metalul să fie finisat uniform,  sistemele de prindere să funcționeze bine și ușor, dar cea mai mare parte din timp mi-am petrecut-o studiind pietrele din bijuterii. Calitatea unei pietre naturale este măsurată, printre altele, și prin lipsa defectelor. Asa că, de multe ori, încercam să aleg doar bijuteriile cu pietre fără fisuri sau zgârieturi, iar pietrele translucide să aibă nuanțe cât mai omogene și intense.

Pandantiv argint cu labradorit, Daisy Fay Jewels

Fiecare pietră semiprețioasă este unică

Natura însemnă diversitate, iar mici defecte diferențiază o piatră din mulțimea celorlalte pietre. Nu ocoli pietrele semipretioase cu defecte minore, sunt perfecte în felul lor. Iar dacă vrei să te inspiri din lumea pietrelor semiprețioase, te invit să vezi colecția de bijuterii Daisy Fay.

No Replies on

Bijuteriile imperfecte și pietrele cu defect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *