Coș

Coș

Bijuteriile cu MARCASITE, cel mai interesant look vintage

(timp de citire: 4 minute)

Poate vrei o bijuterie subtilă, cu strălucește doar dacă ești atent. Marcasitele au o eleganță aparte, în stil vintage. Se potrivesc frumos cu argintul, care este mai deschis și creează contrast alături de pietrele semiprețioase mai strălucitoare.

Bijuteriile cu marcasite de calitate pot fi o moștenire de familie. Însă dacă bijuteria decorată cu marcasite este de calitate slabă sau pietrele sunt imitații ieftine, atunci ea va da impresia de metal comun.

Ce sunt marcasitele?

Marcasita este o piatră semiprețioasă renumită pentru strălucirea sa metalică, asemănătoare vitraliului. Este înrudită cu pirita, ambele având fier în compoziție, însă marcasitele sunt mai rar întâlnite în natură. Marcasitele sunt preferate de bijutieri încă de pe vremea grecilor.

Caracteristicile marcasitelor

Marcasita este o piatră opacă, care prezintă irizații în lumina potrivită. Se formează în bucăți masive, nu are indice de refracție și duritatea sa este de 6 sau 6,5 pe scara Mohs. Se găsesc în Europa, Mexic sau Peru, dar și în SUA există câteva mine. Are clivaj slab, ceea ce înseamnă că este mai greu de lucrat, pentru că nu se desface uniform.

Numele marcasită provine din cuvântul arab (maur) pentru pirită „markasit”.

Marcasitele în antichitate

Lucrurile pe care le cunoaștem despre originea marcasitelor ca decorație a bijuteriilor provin de la greci, arheologii au descoperit bijuterii cu marcasite în siturile arheologice care conțin vestigii ce aparțin culturii antice grecești. Departe de spațiul European, incașii din America de Sud au folosit marcasitele, însă nu în bijuterii, ci le tăiau în pises uriașe, folosindu-le la decorarea pereților.

Evul Mediu, marcasitele și medicina

În Evul Mediu, când oamenii erau preocupați de ciumă, marcasitele și pirita erau prescrise de medici ca tratament pentru afecțiunile ochilor și ale dinților, inclusiv pentru cariile dentare. Cu siguranță nu a fost cel mai bun moment pentru medicină!

Popularitatea bijuteriilor cu marcasite

Perioada Georgiană (sec. XVIII și începutul sec. XIX în Anglia) a însemnat o nouă ascensiune a marcasitelor, după ce la încheierea Evului Mediu își pierduseră din popularitate.

În anii 1700 prelucrarea și turnarea argintului în modele complexe a devenit mai ușoară. Marcasitele erau convenabile ca preț și mai abundente decât diamantele, așa că bijutierii le-au folosit pentru ornamente accesibile. Chiar obișnuiau să folosească marcasite alături de diamante, ca accent pentru pietrele prețioase, mai scumpe.

Epoca Victoriană a fost următorul moment în care marcasitele au avut șansa să strălucească. Costul redus și disponibilitatea largă le-au făcut cunoscute și îndrăgite. Când te uiți la modelele cu marcasite de inspirație vintage, majoritatea imită estetica victoriană.

Marcasite Art-Deco

Formele structurate și geometrice au populat epoca industrială condusă de mașini. În artă și design această tendință s-a numit Art Deco, stil renumit pentru linii clare, geometrice, spre deosebire de piesele anterioare, mai ales cele victoriene, care erau complicate și încărcate până la extremă. Tema luminii și umbrei popularizată de ideologia Art Deco, s-a potrivit perfect cu luciul închis al marcasitelor, care montate în bijuterii creau un contrast plăcut cu pietrele colorate (ametist, coral, citrin, topaz sau granat).

Cercei argint marcasite sidef deco
Cercei argint marcasite sidef deco

Întreținerea marcasitelor

Marcasitele sunt moi în comparație cu alte pietre semiprețioase, iar șocurile mecanice le pot deteriora. Fiind o piatră atât de delicată, trebuie să fie curățată cu grijă. Eu recomand o lavetă umedă, foarte moale cu care să le ștergeți ușor.

Marcasitele în designul de bijuterie

Bijutierii pot umple integral forme și spații cu marcasite pentru a adăuga un plus de strălucire, însă fără extra costuri. Aceste pietre semiprețioase sunt de obicei fixate în argint de puritate 925, oțel lustruit sau aur. Piesele din aur decorate cu marcasite sunt mai rare, argintul rămânând metalul consacrat marcasitelor.

Cum se poartă bijuteriile cu marcasite

Dacă dorești să porți această piatră semiprețioasă, asorteaz-o cu culori intense. Albastrul marin și verdele smarald vor scoate în evidență subtonurile de culoare.

Dacă alegi cercei de inspirație vintage din argint cu decorat cu onix și detalii din marcasite, negrul onixului va scoate în evidență profunzimea nuanțelor marcasitelor.

Dacă partea decorativă este atașată de corpul cercelului printr-un mic anou, va avea un anumit grad de mobilitate și dinamism.

Cerceii din argint cu marcasite pot fi purtați cu o bluză uni, de orice culoare. Cu o rochie elegantă neagră va fi o ținută sobră, de seară. La fel de bine pot fi asortați cu o bluză intensă verde, albastră sau roșie. Dacă vrei să îi porți ziua, nimic mai simplu, alege o cămașă albă sau de ce nu, un T-shirt alb, pentru un look casual. Două reguli simple trebuie respectate: să nu porți bluză sau rochie cu imprimeu sau culori pastel. Imprimeul, oricare ar fi el, ar fi în concurență cu cerceii, iar pastelurile lângă marcasite vor da un aspect general de bijuterie prăfuită. Evită să porți prea multe piese vintage împreună, pentru că vor încărca ținuta în mod excesiv. Poți să te bazezi pe principiul „less is more” atunci când porți bijuterii vintage, asortându-le cu hainele moderne, în linii simple.

No Replies on

Bijuteriile cu MARCASITE, cel mai interesant look vintage

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *