De ce unele bijuterii sunt goale?
S-a întâmplat vreodată să observi că inelul tău are două mici găuri în lateral sau pe spate, fără ca aceste orificii să facă parte din decorația propriu-zisă?
Dacă da, înseamnă că bijuteria a fost realizată printr-o tehnică specială, electroforming.
Ce este tehnica electroforming în bijuterii?
Este un proces prin care se construiește o bijuterie din metal folosind electroliza. Metalul poate fi argint, dar și aur sau cupru.
Cum sunt realizate bijuteriile electroforming
Inițial se face o piesa din ceară, care se introduce într-o baie galvanică cu săruri de argint. Pe anod este fixată o bucată de argint, aur sau cupru, iar pe catod piesa din ceară pe care se va depune argintul. Bineînteles că procesul este activat de curent electric. Când stratul de argint depus pe piesa de ceară este suficient de gros, bijuteria este gata. Ceara din interior se scoate. Se fac două oriicii în lateral sau pe spate. Piesa din argint se încălzește ușor, doar cât să se topească și să curgă ceara din interior.
Avantajele bijuteriilor electroforming:
- Pot fi realizate forme tridimensionale complexe și goale pe interior.
- Pot fi realizate piese voluminoase și foarte ușoare, la un preț accesibil.
Ca orice lucru din viața reală, tehnica eletroforming are și dezavantaje:
- Tehnica electroforming nu este potrivită pentru aur alb sau roz.
- Chiar dacă stratul de metal este suficient de gros și sunt respectate toate standardele de calitate, fiind un obiect gol, bijuteria electroforming se poate deforma dacă este supusă unul șoc mecanic. De aceea inelele electroforming sunt cele mai expuse unei deformări în timp.
O bijuterie electroforming este o provocare pentru bijutieri
Grosimea ideală stratului de metal depinde de forma bijuteriei. Trebuie găsit acel echilibru între rezistență și cost. O bijuterie cu peretele gros va fi mai rezistenă, dar și mai scumpă. Însă una cu stratul de metal subțire, va fi mai ieftină, dar și mai fragilă în acelși timp. La argint, fiind un metal ieftin comparativ cu aurul, diferența de preț pentru grosimi mari, nu va fi sesizabilă. La aur, în schimb, orice încărcare în plus de metal, va urca prețul bijuteriei destul de mult.
Sfat pentru iubitoarele de bijuterii
Tehnica electroforming oferă creatorilor de bijuterie nenumărate posibilități de exprimare . Pentru piese ușoare, cu un grad înalt de complexitate, tridimensionale, voluminoase tehnica electroforming este superioară tuturor celorlalte tehnici de bijuterie.
Dacă vrei să vezi în continuare bijuterii realizate prin această tehnică, te invit să accezi aici colecția Daisy Fay.
Bijuterii din argint realizate prin tehnica electroforming