Cerceii nepereche cu turmaline
Eram de mai bine de o oră în fața a zece cercei și încă nu reușisem să potrivesc nici măcar două perechi. Încercasem de cel puțin două ori fiecare variantă. Pur și simplu nu formau perechi.
Erau niște cercei pe ureche, asemănători unei crenguțe sau unui spic, un element central din argint care avea în lateral montate mici turmaline alungite. Modelul era foarte frumos și se așeza bine pe ureche, însă piesele nu formau perechi. Fiecare piatră era de altă culoare, multe nuanțe de zmeuriu, coniac, oliv, cafeniu, oranj, bleu, bleumarin, fiecare de altă intensitate.
Îmi pierdusem răbdarea și îmi venea să îndoi toate tijele și să fac din 5 perechi de cercei, 10 pandantive, dar exact când eram cu cleștele în mână, a apărut mama. A împerecheat cerceii (evident, nu după standardele mele de simetrie) și i-a așezat în vitrină.
Legenda turmalinelor, bijuterii de poveste
O legendă egipteană povestește că, în drumul lor din centrul pământului spre suprafață, turmalinele au călătorit pe un curcubeu și de la el și-au luat culorile. Am aflat povestea la mult timp după prima mea întâlnire cu turmalinele, dar abia atunci am început să le văd cu adevărat. Li se mai spune piatra muzei, pentru că îi inspiră pe scriitori și pe artiști, dar și piatra păcii, pentru că aduc cu ele liniștea și se potrivesc oricărei stări.
Vreme de câteva secole, a fost și un simbol social: în timpul dinastiei manciuriene din China, membrii clasei mandarinilor purtau nasturi rotunzi din turmalină roșie ca să se deosebească de clasele sociale inferioare. Ba chiar se spune despre împărăteasa Tzu Hsi că a fost atât de fascinată de acest mineral, încât deținea mai mult de o tonă de turmalină în colecția sa de pietre prețioase.
Și totuși, ce este special la turmaline?
Sunt niște pietre cu totul speciale, pentru că farmecul și calitatea lor nu stau în uniformitatea nuanței, ca la un ametist sau la un cuarț roz. Dimpotrivă, turmalinele sunt evaluate tocmai prin multitudinea nuanțelor, iar asta e calitatea lor cea mai de preț. Într-o bijuterie pot fi zeci de nuanțe, mai ales la coliere și brățări, unde sunt folosite multe pietre. Rezultatul este curcubeul din legendă.
Rezolvarea problemei cu nepotrivirea cerceilor cu turmaline
Spre uimirea mea, gestul mamei care s-a opus soluției mele barbare, mi-a salvat bijuteriile. Clientele au apreciat mai mult diversitatea nuanțelor decât să se preocupe de aparenta nepotrivire dintre cercelul drept și cercelul stâng. În fond, modelul era gândit ca să fie purtat pe ureche și și-ar fi pierdut tot farmecul dacă l-aș fi transformat în pandantive. În plus, îi dau dreptate uneia dintre clientele mele care mi-a explicat, mult timp mai târziu: atunci când sunt purtați, cerceii nu se văd amândoi în același timp, ci pe rând. Așa că, o mică asimetrie cum ar fi o diferență de culoare, nu este perceptibilă pentru cei care ne privesc.
Sfat pentru toate iubitoarele de cercei și pietre semiprețioase
Și, în fond, cât de important este ca cerceii să fie identici? Nu suntem mai degrabă tentate să acceptăm o mică diferență între cele două piese, dacă pietrele cu care sunt decorate sunt unele pentru care oamenii au inventat legende?
Colecția Daisy Fay cu turmaline poate fi văzută aici.
Turmaline, pietrele pentru care oamenii au inventat legende