Coș

Coș

Despre TOPAZE

(timp de citire: 3 minute)

„- Pleci într-o călătorie periculoasă și de lungă durată? Nu uita să îți iei cerceii cu topaze!” Acesta ar fi putut fi un sfat bun pentru un călător pe vremea romanilor, pentru că aceștia credeau că topazul îi ferea pe călători de pericole.

Bijuterii Daisy Fay, argint, topaze

De unde vine numele „topaz”?

O posibilă etimologie a cuvantului „topaz” este legată de o mică insulă din Marea Roșie, pe care nu s-a găsit niciodată topaz. Ciudat, nu? Dar există și o explicațe; în trecut topazul era deseori confundat cu olivina, iar pe această insulă se găsea peridot, care se mai numește și olivină. Insula este Zabargad, însă grecii antici îi spuneau Topazios, iar noi știm toate aceste lucruri din textele lui Pliniu cel Bătrân.

Topaz din Namibia, foto: Rob Lavinsky, iRocks.com – CC-BY-SA-3.0, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10450373

Ce fel de mineral este topazul și ce culori poate avea?

Topazul este o varietate de beril care poate fi incolor, dar poate avea și culoare. Sunt cunoscute multe nuanțe de galben, de la nunațe de galben pai la cognac, gri și nuanțe pale de verde, albastru, violet și roșu. În trecut denumirea de topaz era deseori folosită pentru alte pietre, de exemplu safirul galben era cunoscu ca „topaz oriental”, „topaz scotch” sau „topaz Madeira”, iar citrinul și cuarțul fumuriu erau cunoscute drept „topaze fumurii”.

În trecut topazul era o piatră prețuită

Tot la romani, această piatră semiprețioasă era și piatra puterii, împăratul Hadrian alesese, nu întâmplător să poarte un inel cu topaz. Apoi, în evul mediu, topazul purtat pe partea stângă, proteja de blesteme. Se credea că are puterea să încălzească, așa că era util și pentru vindecarea răcelilor. Iar în India era cunoscut pentru proprietățile vindecătoare sau acelea de luminare a întunericului. Este piatra celor născuți în luna noiembrie.

Topazul azi

Topazul este prezent în alegerile bijutierilor nu doar pentru că are un rol bine definit ca amuletă, dar și pentru valoarea sa estetică.

Bijuteriile DaisyFay cu topaze sunt aici.

No Replies on

Despre TOPAZE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *